Debat: Hvilke uddannelser vil Liberal Alliance lukke?


28. maj 2024

Af: Mette Kristensen, gruppeformand for Venstre i Svendborg, Erling Bonnesen, folketingsmedlem for Venstre.

Den 12. maj kunne man i Jyllands-Posten læse et indlæg af Sandra Elisabeth Skalvig fra Liberal Alliance. Hun udtrykker i indlægget, at udflytningen af cirka 1.600 studiepladser fra de fire største byer til andre dele af landet var en politisk fejltagelse. Derfor har Liberal Alliance fremsat et beslutningsforslag om at annullere udflytningen af disse studiepladser.

En tilbagerykning af en bred politisk aftale med formålet om at skabe flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele landet. Nu vil Liberal Alliance altså annullere uddannelserne fra provinsen, hvoraf mange af dem allerede er etableret og succesfulde, og andre er godt på vej til at blive etableret.

Men hvilke uddannelser taler vi om, LA? Gælder det for eksempel læreruddannelsen, som indenfor en kort tidshorisont forventes etableret i Svendborg? Eller gælder det også filmproduktionsledelsesuddannelsen, som er planlagt til opstart i Svendborg her i 2024.

Svendborg er netop blevet kåret som landets sjette bedste studieby, og vi hilser med åbne arme nye uddannelsesmuligheder velkommen. Vi har et rigtigt godt samarbejde med UCL i arbejdet med at tiltrække flere unge til det unikke uddannelsesmiljø i Svendborg, som byder på et attraktivt by- og kulturmiljø, som de unge efterspørger.

Vi er i Venstre stolte af at skabe et Danmark i bedre uddannelsesbalance, og det skaber vi muligheden for med den politiske aftale, som Liberal Alliance nu har meldt ud, at de ønskerat droppe. Et Danmark i balance, hvor der netop på baggrund af den politiske aftale i skrivende stund er blevet etableret 14 konkrete uddannelsesudbud i hele landet, og der er endnu flere på vej. Det handler om at udvikle hele Danmark, ikke kun de største byer.

Så hvilke uddannelsespladser er det Liberal Alliance vil lukke? Hvilke uddannelsespladser er det, Liberal Alliance mener er ”spild af skatteborgernes penge”? Og skal skatteborgerne i provinsen fremover betale deres skat til, at de uddannelser, der ligger rundt om i landet igen skal rykkes ind i de store byer?